Conseils pour garder les pieds au sec en voile

Milyen jó tanácsot tud adni a láb szárazon tartásához vitorlázás közben?

(7)

Minden hajós ismeri a nedves láb kellemetlen érzetét a cipőben vagy a csizmában.  A kellemetlen érzésen túl a jelenség a test egyensúlyát is negatív irányban befolyásolja.  A nedves láb csúszkál a cipőben vagy a csizmában.  Jó tanácsok a láb szárazon tartásához vitorlázás közben. 

 

Jónak tűnő ötletek a láb szárazon tartására:

 

Mindenekelőtt el kell tudnunk különíteni azokat az elméletileg jó ötleteket, amelyek a gyakorlatban haszontalannak, már-már kimondottam zavarónak bizonyulnak, azoktól a módszerektől, amelyek tényleg hasznosak.
Több zokni felvétele: a két pár zokni nagyjából ugyanannyi idő alatt szívja magába a nedvességet, mint egy pár, ugyanakkor jóval hosszabb idő alatt szárad meg. Ezzel a módszerrel hosszabb ideig marad nedves a lábunk.
Ráadásul inkább arra kell törekednünk, hogy a talp alatti réteg minél vékonyabb legyen, hogy jobban érzékeljük a talajt és ez által jól meg tudjuk tartani az egyensúlyunkat. 

 

Atyai jó tanácsok - kis hátrányokkal:

 

Persze betekerhetjük a lábunkat  a zokni fölött műanyag zacskóval (szintetikus, vagyis gyorsan száradó anyaggal), mivel ez védeni fogja a lábunkat a külső nedvességtől, viszont a láb által leadott hő páralecsapódást fog okozni, ami miatt csúszni fog a lábunk a cipőben vagy a csizmában.
Annak érdekében, hogy a cipőben megfelelő legyen a tapadás, másik megoldás lehet a harisnya, amelyet a zokni alá húzva a láb száraz marad és nem csúszkál a cipőben vagy a csizmában.
Húzhat vízhatlan neoprén, nagyon vékony (max. 2 mm vastag) szörfcipő jellegű lábbelit is a csizmára vagy a cipőre  .  Atyai jó tanács - kis hátrányokkal - szörfözéshez

 

Vízhatlan és légáteresztő zokni: 

Az atyai jó tanácsokon kívül, amelyek számos hátránnyal járnak, létezik egy olyan termék is, amelyet alapvetően nem a vitorlázáshoz terveztek, ugyanakkor tökéletesen megfelel a hajósok kívánalmainak és megfelelőképpen védi a lábat a nedvességtől: a sealskinz vízhatlan/légáteresztő zokni.
Nemrégiben Tanguy De Lamotte, technikai tanácsadónk, a hendaye-i telepünkre látogatott, hogy részt vegyen a vitorlás ruházati termékekről folyó megbeszélésen a termékmenedzsereinkkel, amely többek között egy új vízhatlan/légáteresztő vitorlás zokni kifejlesztéséről is szólt. 

 

És mi a helyzet a vitorlás cipőkkel és -csizmákkal?

A vitorlás cipők:

 

voile chaussures

 

Léteznek olyan vitorlás cipők,, amelyek anyaga tengervízálló, jó vízelvezető képességgel rendelkeznek és gyorsan száradnak.
Tapadásuk és kis súlyuk révén optimális kényelmet biztosítanak, jó időben ideálisak regattához is.

Hátrányuk: annak ellenére, hogy nagyon gyorsan száradnak, esős időben mindig enyhén nedvesek maradnak.

 

 

A vitorlás csizma:

 

bottes voile semelle

 

gumicsizma 100%-ig vízhatlan, hátránya, hogy nem légáteresztő.  Ugyanannyira nem engedi be kívülről a vizet, mint amennyire nem engedi belülről kifelé elpárologni az izzadságból és páralecsapódásból származó nedvességet.
A vitorlás kabátok mintájára az új vitorlás csizmákat is egyre több szempontból tanulmányozzák, és legalább akkora hangsúlyt fektetnek avízhatlanságra, mint a légáteresztő képességre.  Mikrobarázdált gumi talpa jó stabilitást biztosít.   
Ha a kantáros nadrág szárát ráhajtja a csizmára, megakadályozza, hogy a víz beszivárogjon, továbbá a bokánál található állítható tépőzárak is hozzájárulnak a vízhatlanság megőrzéséhez.

 

A Vendée Globe világversenyen jóváhagyott

 

tanguy de lamotte arrivee vendee globe bottes voile

Tanguy De Lamotte, technikai tanácsadónk, a Vendée Globe-on tesztelte, amely a világ legnehezebb non-stop földkörüli szóló vitorlásversenye.  A verseny után úgy nyilatkozott, hogy rendkívül praktikus volt, a 98 nap alatt végig egyetlen pár csizmát használt, ami jelentős időmegtakarítást jelentett az egyszemélyes versenyen. 

Önnek milyen tapasztalatai vannak a csizmával kapcsolatban?  Ossza meg velünk jó tanácsait a láb szárazon tartásához lakható vitorláson való használathoz.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
HAUT DE PAGE