La formation des vagues

A hullámok

(3)

A hullámok számos vízi sport gyakorlását befolyásolják.  E természeti jelenséggel számolni kell az igazán hatékony szörfözéshez, evezéshez, merüléshez és vitorlázáshoz.

a hullámok kialakulása

A galíciai Tribord teszt

 

 

 Mi az a hullám?  Hogyan keletkezik?

 

Az óceáni, tengeri vagy tavi felszíni hullám a felszíni vízrétegek terjedő rezgőmozgásának eredménye.  Megjegyzendő, hogy jelen szövegkörnyezetben inkább hullámcsoportokról, és nem egy hullámról beszélünk.

A hullámcsoportok nyugodt vizek felett feltámadó szelek hatására keletkeznek.  A vízfelszín fodrozódni kezd, hullámok alakulnak ki, melyek a partok felé terjednek.

 

La formation des vagues

 

A hullámok terjedése

 

 

 

A hullámok terjedését 3 tényező határozza meg:

 • a szél sebessége
 • a szél aktivitásának időtartama
 • a hullámok által megtett út
   Minél hosszabb ideig terjed a hullámcsoport, annál nagyobb a periódusidő (két hullám között eltelt idő) és a keletkező energia.

Ez a hullámcsoport nagy és erős hullámokat eredményez nagy periódusidővel (15-20 másodperc), melyek hosszabb ideig fennállnak.

Minél rövidebb ideig terjed a hullámcsoport, annál gyengébb hullámok keletkeznek, rövid periódusidővel (8-12 másodperc), melyek gyorsabban oszlanak el.

 

 

A hullámcsoport hullámmá alakulása 

 A hullámcsoport minél közelebb ér a parthoz, annál inkább kapcsolatba kerül a tengerfenékkel.  Ez hatással van a hullámcsoport méretére, mely egyre növekszik, majd megtörik.

La formation des vagues

A hullámok alakját elsősorban a partközeli tengerfenék határozza meg, melynek hatására a hullámcsoport vízszintes mozgása függőleges mozgássá alakul.  A lassan mélyülő partszakaszon lágy, lapos hullámok keletkeznek.  Ezzel szemben a gyorsan mélyülő partszakaszon a víz hirtelen éri el a sekély partot, ezáltal erőteljes, átbukó hullámok keletkeznek.

 Leegyszerűsítve:

 • Lapos part = lapos hullámok, ideális kezdőknek (például: franciaországi  Hendaye)
 • Enyhén meredek part = enyhe hullámok (például:  Baszkföld partjai)
 • Meredek part = átbukó hullámok (például:  franciaországi Hossegor)

 

"On-shore" és "off-shore" szelek:  milyen hatást gyakorolnak a hullámokra?Az "on-shore" vagy "off-shore" szél a tengerparton keletkezik és közvetlenül változtatja meg a hullámokat (és nem vezet a fent leírt hullámcsoport keletkezéséhez).

Az „On-shore” magyarul "tengeri" szél megtöri a hullámokat, melyek csapódnak.  Ezáltal szörfözéshez, bodyboardozáshoz nem igazán ideális körülmények alakulnak ki.

Ezzel szemben, az "off-shore", azaz a szárazföld felől fújó szél átbukó hullámokat hoz létre, egyenletes víztestet képez, ezáltal a szörfözéshez és bodyboardozáshoz ideálisabb körülményeket biztosít.

Napszak szerint és a hőmérséklet-ingadozás miatt a hullámokat napközben a tenger felől fújó "on shore", este, éjszaka és hajnalban a szárazföld felől érkező "off shore" szelek formálják.  Ezen tényezők alapján a szörfözési körülmények kedvezőbbek este és kora reggel... Az alábbi két ábra segíti a jelenség magyarázatát.

A hullámok

A hullámok

 

 

 

További befolyásoló tényező: az árapály

Az árapály jelenség a hullámokra nem elhanyagolható hatást gyakorolhat.  Közvetlenül a tengerfenéken hat, megváltoztatja a hullámok jellegét.  Egyes partszakaszok szörfözés szempontjából előnyösebbek lesznek dagálykor, mások apálykor.  Az egyes partszakaszok jellemzőiről a Tribord Club oldalán tájékozódhat.
 

 

Az, hogy a "7. hullám mindig a legnagyobb”, csak legenda volna?

 


Nem feltétlenül!  Valójában a "kaotikus" hullámcsoportoknál az figyelhető meg, hogy minden 6. hullám a legnagyobb.  A "kiegyensúlyozottabb" hullámcsoportoknál inkább a 9. vagy a 10. hullám a legnagyobb.  Ezek a tudományos megfigyelések Leo Holthuijsentől, a hullámok tanulmányozásának és modellezésének szakértőjétől származnak. 

 

 

Mérje fel a körülményeket mielőtt szörfözni kezd!

 


Mielőtt vízre száll (vagy nem), elemezze a körülményeket, hogy a lehető legjobban tudjon alkalmazkodni hozzájuk a gyakorlatban:

 • figyelje néhány percig és ne néhány másodpercig a hullámcsoportokat (próbálja meg észrevenni a szörfözéshez ideális pontokat, azaz azokat a helyeket, ahol a hullám először megtörik)
 • figyelje meg a be- és kilépési pontokat (egyes partszakaszokon, mint például Baszkföldön a kilépő hullám olykor nehézséget okozhat dagálykor, míg apálykor ideális körülményeket biztosít)
 • figyelje az áramlatokat, hogy amikor vízre száll, ki tudja őket használni
 • alkalmazkodjon az árapály időpontjaihoz, a sporttevékenység helyéhez és típusához mérten

 

A galíciai Tribord teszt
A galíciai Tribord teszt

Összegezve, azt mondhatjuk, hogy a franciaországi partszakaszokon megfigyelt hullámok elsősorban a következő két természeti jelenség eredményei:  a szél és a tengerfenék  Következésképpen az előrejelzők e két tényezőt tanulmányozva tudnak egyre inkább megbízható és pontos adatokkal szolgálni, hogy egyre pontosabban tudjuk felmérni a hullámokat, melyekkel szembeszállunk...
Azonban ne feledjük, hogy a körülményeket mindig fel kell mérni valós időben a helyszínen, mert a természet kiszámíthatatlan... 

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Vote
TANÁCSOK
Les règles de priorités en surf et bodyboard

A szörfözés és a bodyboardozás közismerten viszonylag kötetlen sport, ugyanakkor ezeknek a vízi sportoknak is vannak bizonyos elsőbbségi szabályai.
A cél mindenekelőtt a balesetek elkerülése, illetve egymás hullámainak tiszteletben tartása.
A legfontosabb szabály természetesen a figyelmesség és az udvariasság.

(3)
HAUT DE PAGE