Avoir une bonne protection solaire

Hogyan védjük magunkat a naptól? Napvédelmi útmutató


Hogyan védjük magunkat a naptól?  Tanácsaink összefoglalva a következők.

A Rákellenes Ligával együttműködve állítottuk össze a napvédelmi útmutatót, hogy Ön biztonságosan élvezhesse a napsütést.  A első olyan napsütéses napon, amikor előveszi strandtáskáját, gondoljon az ultraibolya sugárzás káros hatásaira is.  Az Ön és gyermeke arcának, testének hatékonyan védelemre van szüksége, hogy elkerülje a leégést, mely fájdalmas is lehet.

Az alábbiakban egy összefoglalót talál a "10 tanács, hogy biztonságosan élvezze a napsütést" című napvédelem útmutatóból, melynek teljes változata ingyenesen letölthető innen:  Napvédelem útmutató

1.  A nap nélkülözhetetlen az élethez

Napi néhány perc napsütés elegendő ahhoz, hogy jó közérzetet, lelki egyensúlyt biztosítson.  Szervezetünknek szüksége van napsütésre a csontképződés folyamatában szerepet játszó D-vitamin felszívódásához, valamint a kalcium és a foszfor beépüléséhez.  Elengedhetetlen a gyerekek számára!

 

 

2.  Melyek a kockázati tényezők?


 

Ha nem védi bőrét napozás közben leéghet, ami felgyorsítja a bőr öregedését, a bőrön barna vagy világos foltok, kis fehér, csillag alakú hegek jelenhetnek meg, a bőr kiszáradhat, ráncosodhat, megvastagodhat.  A napégés a bőr égési sérülése, melyet  ennek megfelelően kell kezelni. Kérjen tanácsot gyógyszerészétől a megfelelő gyógymód kiválasztásához!

A napégés a bőr égési sérülése, melyet  ennek megfelelően kell kezelni. Kérjen tanácsot gyógyszerészétől a megfelelő gyógymód kiválasztásához!

 


3. A különböző bőrtípusok

Egyesek bőre érzékenyebb másokénál az UV-sugárzásra.  Minden bőr másképp viselkedik.  A bőr színétől függően többé-kevésbé érzékeny a napra (fototípus).  Bármilyen bőrtípusról legyen is szó, a megfelelő napvédelem az UV-sugárzás erősségétől, a napon töltött időtől és a végzett tevékenységtől függ.

Nagyon érzékeny (1. fototípus).  Nagyon világos, gyakran szeplős bőr.  Nagyon gyorsan leég, soha vagy csak nagyon nehezen barnul! Ne napozzon!  Védje bőrét a leégéstől!
12 és 16 óra között ne tartózkodjon napon*.
Nélkülözhetetlen a maximális napvédelem:  ruha, kalap, napszemüveg és magas faktorszámú napvédő készítmény (F 50+).
Érzékeny (2. fototípus).  Nagyon világos bőr kevés szeplővel.  Könnyen leég, nehezen barnul!  Ne napozzon!  Védje bőrét a leégéstől!
12 és 16 óra között ne tartózkodjon napon*.
Nélkülözhetetlen a maximális napvédelem:  ruha, kalap, napszemüveg és magas faktorszámú napvédő készítmény (F 50+).
Enyhén érzékeny (3. fototípus).  Normál bőr.  Ritkán ég le és könnyen barnul.
Gyorsan lebarnul.  Mindamellett 12 és 16 óra között ne tartózkodjon napon teljes körű napvédelem nélkül*.  ruha, kalap, napszemüveg és magas faktorszámú napvédő készítmény (F 30-50).

 
Ellenálló bőr (4. és 5. fototípus).  Középbarna, barna bőr, amely sosem ég le, gyorsan barnul.
Jól bírja a napozást.  Fokozatosan töltsön egyre több időt napon!
Különösen az első napokban 12 és 16 óra között ne tartózkodjon napon teljes körű napvédelem nélkül*.  ruha, kalap, napszemüveg és közepes faktorszámú napvédő készítmény (F 15, 20 és 25).
Fekete bőr (6. fototípus) természetes védelem a nap káros sugaraitól.  Mindamellett védeni kell a test világosabb részeit (tenyér és talp).  Javasolt napszemüveget viselni.
Jól bírja a napozást.  Különösen az első napokban 12 és 16 óra között ne tartózkodjon napon teljes körű napvédelem nélkül*:  ruha, kalap, napszemüveg és napvédő készítmény (F 6-10).

4. Átgondoltan napozzon
 

A szép barna bőr érdekében, fokozatosan érdemes napozni.  Elsőnap 10 perc elegendő, ezzel felkészíti a bőrt.
Ügyeljen rá, hogy gyermeke 15 éves koráig kevesebb időt töltsön a napon, mert a gyerekek bőre érzékenyebb, mint a felnőtteké.  Babát soha ne hagyjon napon!A bőr leégése gyerekkorban és a szakaszos, intenzív napozás növeli a bőrrák kialakulásának veszélyét felnőttkorban.

 
5. Napvédelem
 

Bárhol is tartózkodjon, legyen az város, tengerpart vagy a hegyek, fontos, hogy védje a bőrét a nap káros sugaraitól.  A megfelelő védelem érdekében viseljen ruház, széles karimájú kalapot, és kenje be a bőrét napvédő krémmel a napnak kitett helyeken!a. Ruhák
A leghatékonyabb napvédő a ruha.  Viseljen bő, hosszú ruhát, amely elvezeti az izzadságot, mint például a hosszú ujjú ingek és a len vagy pamutvászon nadrágok!
Figyelem! Nem minden szövettípus nyújt megfelelő napvédelmet. Kizárólag a sűrűn szövött, európai napvédelmi szabványok szerint készült ruhadarabok hatékonyak.  Javasoljuk, hogy Ön és gyermeke is elsősorban UV-szűrős pólót viseljen, mely nedvesen is véd.

b.  Kalap
Széles karimájú kalap, mely védi a tarkót és a fület az optimális napvédelem érdekében.

c.  Napszemüveg
Vízparton és a hegyekben a szem nagyobb veszélynek van kitéve a fényvisszaverődés miatt.  Elengedhetetlen, hogy védje Ön és gyermeke szemét is! Ügyeljen arra, hogy milyen színű és milyen kategóriájú lencsét választ!  Napvédelem útmutató

d.  Napvédő készítmények
A napvédő krémet bárhol használhatja napos időben, nem csak vízparton.  A napvédő krémet a bőr fototípusa szerint kell kiválasztani.


 

KATEGÓRIA VÉDŐFAKTOR FOTOTÍPUS
GYENGE VÉDELEM 6, 10 Nagyon barna bőr
KÖZEPES VÉDELEM 15, 20, 25 Viszonylag érzékeny
HATÉKONY VÉDELEM 30, 50 Érzékeny bőr
NAGYON MAGAS VÉDELEM 50+ Nagyon érzékeny bőr

 

Felhívjuk figyelmét arra, hogy rendszerint mindannyian egy réteggel kevesebb krémet szoktunk felvinni, mint a laboratóriumban, ezért inkább magasabb faktorszámú napvédő krémet válasszon!
Védje gyermekeit:  a babák és a gyerekek bőre érzékenyebb a felnőttekénél.  Vékonyabb, sejtjei nem képesek ismételt leégés esetén regenerálódni. 

6.  Óvakodjon a téveszméktől!


Mindenki tud napozni?
-A nap legmelegebb órái a legveszélyesebbek? -A lebarnult bőrön nem érdemes napvédő készítményt használni?
-Napvédő krémmel hosszabb ideig tartózkodhat napon?
-Fürdőzés közben a víz védelmet nyújt a naptól?
-A nedves ruha ugyanúgy véd, mint a száraz?
-A középbarna és barna bőrűeknek nem szükséges a napvédelem?7. Óvakodjon
 


Ha a Nap magasan áll az égen (12–16 óra között)
A fényvisszaverődéstől
Felhős időben, szélben, hűsítő időben
Jelentős tengerszint feletti magasságnál


 
8. Nélkülözhetetlen előkészületek napozás előtt


-Szoláriumozás:
A szoláriumozás szemben az általános vélekedéssel nem teszi a bőrt védetté a nappal szemben.   Sőt, hosszan tartó napozás esetén növeli a napsugarak rákkeltő hatását.

-A barnító termékek:
A barnító termékek kizárólag a bőr külső szarurétegének elhalt sejtjeire hatnak, hatásidejük ezért mindössze 4-6 nap.

-Barnulás gyorsítók:
Egyes Monoi de Tahiti alapú olajok és a fejőzsír nem rendelkeznek a bőrt védő szűrő tulajdonsággal, és növelik a Nap káros hatásait.

-Étrendkiegészítők:
Az étrendkiegészítők nem védenek az UV-sugaraktól és nem helyettesítik a szezonális gyümölcs- és zöldségfogysztást.Vigyázzon a gyógyszerekkel, dezodorokkal, parfümökkel!
Allergiás reakciót válthatnak ki, fényérzékenységet okozhatnak, napos időben súlyos leégést okozhatnak!

 9. Minden szempontból legyen körültekintő
 

-Igyon sok vizet!
-Kiegyensúlyozott étrendet állítson össze!
-A vitaminok egészséges megjelenést kölcsönöznek!
-Vigyen színt az életébe béta-karotinban gazdag élelmiszerekkel!
-A koktél, mely hamvasrózsaszín arcszínt biztosít!A részletek megismeréséhez kattintson ide:  Napvédelmi útmutató.

 
10.  Ügyeljen a bőrére!Vizsgálja rendszeresen bőrét!
A sebet, pattanást, bőrkeményedést, az anyajegyet figyelmesen meg kell vizsgálni!  Bármely tartósan fennálló bőrelváltozást meg kell mutatni bőrgyógyásznak!
 Az 1. és 2. fototípusú bőr jellemzően számos anyajeggyel jár. Az ebbe a kategóriába tartozóknak rendszeres bőrvizsgálat javasolt!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
HAUT DE PAGE