Hogyan válasszon SUP-ot (Stand up paddle)?

(1)

Comment choisir son SUP - Stand-up-paddle

Hogyan válasszon megfelelő SUP-ot (Stand up paddle)?
Az alábbi tulajdonságok határozzák meg a deszkát:
- Irányíthatóság:  a deszka oldalai (mérete) és shape-je (formája) határozza meg.  Minél kisebb a deszka, annál könnyebben irányítható.  Ugyanakkor a kisebb deszkák instabilabbak, így kevésbé ideálisak kezdők számára.  Hasonló a helyzet egy kerek formájú deszkával, mely szintén jobban irányítható, de kevésbé stabil.  A vékonyabb, hosszabb deszkák azoknak ideálisak, akik inkább a sebességet részesítik előnyben a hullámok meglovaglásával szemben.
- Stabilitás:  a deszka formája határozza meg.  Minél nagyobb térfogatú a deszka, annál jobban lebeg a vízfelszínen, vagyis annál stabilabb.  A szélessége is jelentősen befolyásolja a deszka stabilitását.
- Strapabírás:  a felhasznált összetevők és az alkalmazott technológiák határozzák meg.

Epoxy műgyanta deszka Poliészter deszka Habszivacs deszka
 
A lakkréteggel bevont, erős gyantából készült deszkák anyagát Gel Coatnak nevezzük.  Ez a deszkatípus nehezen szakad be, de könnyen lepattogzik róla a festék.
 Puhább gyantából készült deszka.  Ez a deszkatípus könnyebben szakad be, de egyszerűen javítható, szemben az epoxy műgyantából készült deszkákkal.  Fa merevítők alkalmazásával szintén növelhető a deszka strapabírása.
 Polisztirén habszivacsból készült deszka.  A polisztirén tulajdonsága, hogy elnyeli az ütődéseket és nem szakad be.  Fa merevítők alkalmazásával szintén növelhető a deszka strapabírása. .

- Tudásszintje és a használat alapján:  a habszivacs SUP tökéletesen megfelel szabadidős használatra és vízi kirándulásokhoz.  Ugyanakkor a sportosabb, rendszeres használatra az epoxy műgyantából készült deszkák alkalmasabbak, mivel strapabíróbbak és jobban siklanak a vizen.

Hogyan válasszon SUP evezőt?

Comment choisir son SUP - Stand-up-paddle

Hogyan válasszon SUP evezőt?  Kezdők számára az állítható evező ajánlott, melynek mérete a felhasználó fejlődő tudásszintjének megfelelően változtatható.  Haladóknak a fix méretű evező ajánlott, melyet méretre kell vágni. Ezek masszívabbak és könnyebbek. Tipp: A megfelelő méretű evező markolata a csukló alá ér, ha az evezőt tollal a földre állítva, egyenesen tartjuk, és karunkat függőlegesen, a fejünk fölé emeljük. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A SUP szállítása:

 

 

- Védőhuzat : szállítás közben megóvja a felszerelést az ütődésektől. A SUP-t tetőcsomagtartón ajánlott szállítani, mert így marad hely az autóban, és nem akadályozza a kilátást sem.

- Vízhatlan táska : kulcsok, élelem vagy kis üveges víz szállítására. A vízhatlan táska rendívül praktikus vízi kirándulás közben.

Ne feledkezzen meg a biztonságról sem:

- Leash : biztonsági kiegészítő, melynek segítségével nem veszti el a deszkát, ha leesne róla.A maximális biztonság érdekében SUP deszkánál a leash legalább 3 méter legyen.Jó tudni, hogy leash használata feltétlenül szükséges, még a nyugodt, hullámzástól mentes vizeken is.Hullámzó vizen történő használhat során speciális, SUP deszkához kialakított leash-t használjon!

- Wax : a SUP deszkákat ritkán waxolják, mert általában csúszásgátló rátét található rajtuk, mely segít stabilan állni a deszkán.Ugyanakkor ha a deszkán nincs, vagy túl rövid a rátét, nyugodtan használjon waxot, hogy ne csússzon el!

- UV-szűrő póló: a káros napsugaraktól védő UV-szűrő póló viselése erősen ajánlott.

A SUP deszkákat partmenti használatra tervezték, a parttól 300 méteren túli kirándulásokhoz nem alkalmasak. Mentőmellény használata nem kötelező, de a vízben kevésbé otthonosan mozgók számára ajánlott.

Hőszigetelés:A hőszigetelő felső és a neoprén overál védenek a széltől, hűvösebb vizen történő használat során praktikusak, ezért viselésük javasolt. Végezetül: hogy elkerülje az esetleges vízbeesés okozta szívizomgörcsöt hosszú evezés után, locsolja magát vízzel!

 

Comment choisir son SUP - Stand-up-paddle

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
HAUT DE PAGE