bien choisir son gilet stabilisateur de plongée

Hogyan válasszon búvármellényt?

(5)


Elsőként ismerkedjen meg néhány technikai információval a búvármellény működésével kapcsolatban.
A búvármellénynek különböző funkciói vannak,  ezért fontos, hogy a megfelelőt válassza.  A helyes döntés meghozatalához fontos, hogy ismerje a búvármellény minőségét meghatározó tulajdonságokat, valamint hogy a használatnak leginkább megfelelő mellényt válassza.

 

A búvármellény fő funkciói: 

- A mellénybe épített „hátizsáknak” és pántnak köszönhetően rögzíti a levegőpalackot a búvár hátán.
- A palackban található levegő be- és kifecskendezésével („direct system” és ürítő szelepek) szabályozza a lebegést a felszínen és a víz alatt.
- Lehetővé teszi az overál biztosította lebegés víznyomásváltozásnál bekövetkező csökkenésének ellensúlyozását, a felszínen lebegést merülés előtt vagy után, illetve a mentést.
- Karabinereinek és zsebeinek köszönhetően alkalmas a felszerelés rögzítésére és tárolására.


A búvármellény kiválasztásakor lényeges tulajdonságok:

 

flottabilité Lebegés:

Teszteléséhez fújja fel a mellényt, így megállapíthatja hatékonyságát!  Fontos, hogy a lehető legegyszerűbben hozzáférjen a felszereléshez, különösen az inflátorhoz, az ürítő szelepekhez és a gyűrűkhöz.

 

confortKényelem:

A mellény hátizsákjának háttámla része alapvetően merev, a párnázott háttámla kényelmesebb.  Fontos, hogy testalkatának megfelelő búvármellényt válasszon, mely nem mozog, miközben viseli.
A méretválasztás szempontjából legfontosabb a több helyen állítható derékheveder, az állítható pántok és a szivacsozott vállrész: kényelmesebbé teszik a mellényt.
Kaphatók külön női búvármellények is, melyek nem szorítják a mellkast és ideálisak gyermekek testalkatára is.

 

fonctionnalite Praktikusság

Minél több minden tárolható a búvármellényen, a búvár annál szabadabban mozoghat.
Minél több gyűrű található a mellényen, annál több felszerelés tárolását teszi lehetővé, ami ugyanakkor megnöveli a súlyát.  E probléma megoldásaként egyes mellények leoldható ólomzsebekkel rendelkeznek.

 

solidité resistance Tartós használat és strapabírás: 

A mellények jelentős igénybevételnek vannak kitéve a szárazföldön és a vízben egyaránt.  A mellények tartóssága modellenként eltérő.
A strapabírás meghatározására szolgál a „Cordura”, mint mértékegység.
Minél magasabb a cordura-szám, a mellény annál tartósabb, várhatóan annál hosszabb élettartamú lesz. 

 

gilet stabilisateur choisir

 

A használat alapján válasszon mellényt:


A búvárkodás három különböző típusát különböztetjük meg, és mindegyikhez megvan a leginkább megfelelő mellény.

 

1.  Szabadidős búvárkodás:

Ehhez a stílushoz az ún. „hagyományos” búvármellény a leginkább ideális.  Hátul és oldalt fújódik fel, hátizsákja révén a palack a búvár hátára rögzíthető, így maximális kényelmet biztosít.

 

2. Utazó búvárkodás: 

Ehhez leginkább az „utazó” mellény ideális. Ez egy „hagyományos” búvármellény, hátizsák nélkül. Kis helyigényű, könnyű és egyszerűen szállítható, ugyanakkor kevésbé kényelmes. Néhány „hagyományos” búvármellény már összehajtható hátizsákkal van felszerelve, melyek kis helyet foglalnak, ugyanakkor kényelmesek is.

 

3. Technikai búvárkodás:

Technikai búvárkodáshoz „technikai” búvármellény használata ajánlott, amely tulajdonképpen egy hátsó légkamrákkal felszerelt heveder, mely kialakításának köszönhetően oldalt több szabad helyet biztosít.
Ez ideális víz alatti, vízszintes pozícióhoz.  Ugyanakkor ez a pozíció a vízfelszínen zavaró lehet.
A búvárnak hason vagy háton fekve kell mozognia, míg egy „hagyományos” búvármellénnyel lehetősége van függőleges pozíció felvételére.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
HAUT DE PAGE