Bien choisir son équipement de surf pour l’hiver

HOGYAN VÁLASSZA KI FELSZERELÉSÉT TÉLI SZÖRFÖZÉSHEZ?

Télen szörfözni? De hát meg fog fagyni! Valójában ez a veszély nem fenyegeti! Mínusz külső hőmérsékletben, 10°C-os vízben lehetséges szörfözni! Csupán motiváció és előzőleg jól összeválogatott felszerelés szükséges hozzá! Az ilyen körülmények előnye, hogy kevesen vannak a parton, a hullámok pedig tökéletesek. Azonban fel kell rá készülni. A következőkben átvesszük a jóleső szörfözéshez szükséges előkészületek legfontosabb lépéseit.


 

Szörfözés előtt

 

Mielőtt belevágna, járjon utána, hogy fizikai kondíciója megfelelő-e arra, hogy szembeszálljon a természeti elemekkel: nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha például náthás vagy fáj a torka, mivel a téli szörfözés után romolhat az állapota, bármennyire is jólesik a sportolás.

Megfelelő az erőnléte? Akkor jó!A téli szörfözés mindenekelőtt fejben dől el, azaz mentális hozzáállása sokat számít, hogy hidegnek érzi-e az időt - egy bizonyos határig. Készüljön fel rá, hogy hideg lesz a víz, de felszerelése segít majd a kellemetlen érzés enyhítésében.

Meg is érkezett a parkolóba, nem fordult vissza!Szálljon ki a kocsiból, és nézze meg a hullámokat: a körülmények ideálisak a decemberi szörfhöz, a levegő hőmérséklete 2°C, a vízé 8°C. Elkezdhet felöltözni.

Két megoldás lehetséges: a még meleg autóban felöltözni, amihez ugyanakkor tornász hajlékonysága szükségeltetik! vagy a parkolóban.

A második megoldáshoz szüksége lesz pl. az autó szőnyegére, mert a talp gyorsan átfagy a hidegben, és a talajjal való érintkezés kellemetlen érzés lesz a lábnak.  Poncsója  megvédi a hidegtől (és az illetéktelen tekintetektől), miközben felhúzza a neoprén overált.

Tudnivalók: a modern overálok technológiája lehetővé teszi a szörfösöknek, hogy igazán kényelmesen sportolhassanak télen is.
Válasszon olyan vastag  overált , mely megfelel a víz hőmérsékletének (általában 4/3 mm vagy 5/4/3 mm a franciaországi téli szörfözéshez). A 3 szám azt jelöli, milyen vastag a törzsön, a háton és a végtagokon a neoprén. A 2 szám azt jelöli, milyen vastag a törzsön és a karon a neoprén.

Ha mégis fázna, húzzon egy 0,5 mm vastag neoprén vagy polár felsőrészt az overál alá, közvetlenül a bőrére.

Végtagjait védje az időjárásnak megfelelően neoprén kesztyűvel,  szörcipővel  és csuklyával  (a csuklya főként kisebb, hűvös szélben ideális, vagy ha sokszor kell duck divinggal meglovagolnia a hullámot).

Tipp: ha rendszeresen szörfözik, használjon füldugót, hogy elkerülje az exostózist, mely a szörfös évek során kialakulhat.