Savoir les règles de priorités en surf et bodyboard

Elsőbbségadási szabályok szörfözés/bodyboardozás közben

(3)

A szörfözés és a bodyboardozás közismerten viszonylag kötetlen sport, ugyanakkor ezeknek a vízi sportoknak is vannak bizonyos elsőbbségi szabályai.
A cél mindenekelőtt a balesetek elkerülése, illetve egymás hullámainak tiszteletben tartása.
A legfontosabb szabály természetesen a figyelmesség és az udvariasság.

 

1. szabály:  a fürdőhelyek elkerülése

Elsőbbségadási szabályok szörfözés közben

Nem javasolt, sőt, kifejezetten tilos fürdőzésre kijelölt helyeken szörfözni, bodyboardozni vagy SUP deszkán evezni!  Ezeket a területeket gyakran vízimentők felügyelik, esetenként a fürdőzők számára jelzésekkel vannak ellátva (pl. zászló).  Kerülje ezeket a területeket! Ezzel elkerüli az esetleges ütközéseket, baleseteket. 

 

2. szabály  elsőbbség a hullámokon

règles de priorités 2

Azok a szörfösök, akik  zöld jelzésű deszkával szörföznek, elsőbbséget élveznek, és a hullámtörésekhez közelebb gyakorolhatnak, mint a piros jelzésű deszkával rendelkezők.  Az elsőbbség mindaddig fennáll, amíg a hullám meg nem törik. Ez idő alatt a többi szörfös, mint pl. a piros deszkások, nem lovagolhatják meg a hullámot.

 

3. szabály  a hullámlovaglás irányának jelzése

règles de priorités 3

Amennyiben a hullám jobbra és balra is törik, mindkét szörfös elsőbbséget élvez.  Ilyenkor mindössze arra kell figyelni, hogy a két szörfös jelezze egymásnak, hogy jobbra vagy balra kíván indulni.  Legegyszerűbb a többi szörfözőt úgy figyelmeztetni, hogy a hullám azon oldalára mutat, ahonnan szeretné meglovagolni.  A lényeg továbbra is mindig a figyelmesség és az udvariasság.

 

4. szabály  egymás keresztezése

règles de priorités 4

Amikor két szörfös olyan hullámon keresztezi egymást, amelyek befelé törnek meg, azaz balra és jobbra, egyik szörfösnek sincs elsőbbsége.  Ebben az esetben mindkét szörfösnek minél előbb ki kell lépnie a hullámból, hogy elkerüljék az ütközést és a balesetet.

 

5. szabály:  visszatérés a hullámhegyre

retour au pic

Amikor már meglovagolta a hullámot, a hullámokat megkerülve térjen vissza, hogy ne zavarja az álló pozíciójú hullámlovast.  Hosszú hullámcsoport esetén ott haladjon el, ahol a hullám a legkevésbé átbukó (ahol nincs hullámlovas), hogy elkerülje az ütközést és a balesetet.

 

6. szabály  esés a hullámtörésnél

 

mousse

Ha elesik a hullámtörésnél, ne próbáljon meg újra felállni a deszkán a hullámhegy irányába.  Várjon a deszkába kapaszkodva, amíg a hullámcsoport megtörik, majd a hullámokat megkerülve haladjon ismét a hullámhegy irányába a fent leírtak szerint.

Jó tanács:

Ha véletlenül nem adta meg az elsőbbséget egy másik szörfösnek, minél gyorsabban hagyja el a hullámot.  Ezeket ez elsőbbségadási szabályokat a tengerparti strandokon és a szörftanfolyamokon táblákon hirdetik.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
HAUT DE PAGE